Mortadella je proslulý italský salám, jehož sláva hvězd se dotýká...
mortadella falorni

Mortadella z řeznictví  Falorni je typický italský salám vyrobený z vepřového jemňounce umletého masa s obsahem nejméně 15% tuku z krku prasete a kouskami nakrájené slaniny. Historie salámu sahá až do starého Říma a dnešní podobu získal mezi klášterními zdmi.

Nejproslulejší je boloňský recept, podle kterého je připravena i naše Mortadella. Ta je ochucená kořením dle tradiční receptury - včetně celého pepře, bobulí myrty, muškátového oříšku, koriandru a půlených pistáciových oříšků. Někteří výrobci přidávají i olivy. V minulosti byl tento salám tradičně vyráběn tak, že se vepřové maso úplně roztlouklo na pastu v hmoždíři - (mortaio). V muzeu v Bologni jsou tyto historické hmoždíře vystaveny ve stálé expozici.

Název mortadella údajně salám získal podle původní římské klobásy (farcimen mirtatum - klobása myrty) ochucené namísto pepře právě bobulemi myrty. Mortadella vznikla v Bologni, hlavním městě Emilia-Romagna. Tento boloňský recept najdeme v celé Itálii, ale samozřejmě se může stát, že v některých regionech mají i svůj lokální recept. Toskánská Mortadella se např. vyznačuje chutí česneku. V Amatrice zase Mortadellu lehce udí. Podobný produkt, který má v sobě kousky tuku, nese název Bologna, a je populární ve Spojených státech. Pokud obsahuje i olivy a lusky, nazývá se olivový bochník. Mortadella je velmi oblíbená nejen v Itálii, ale i ve Španělsku a Portugalsku, a to zejména verze s pepřem a olivami – nejčastěji v sendvičích. Někdy se ve východní části Španělska standardní Mortadella označuje jako „Mortadela Italiana“, protože existuje místní varianta nazvaná Catalana. Mortadella je také velmi oblíbená v Argentině, Bolívii, Peru, Brazílii, Ekvádoru, Chile, Kolumbii, Uruguayi a Venezuele díky italským přistěhovalcům, kteří se v těchto zemích usadili na počátku 20. století. Normální hláskování v těchto zemích je však mortadela a jeho recept je velmi podobný tradiční italské s dalšími pepřovými zrny.

Ochutnejte tedy naší lahodnou Mozzarellu, kterou pro Vás na místě čerstvě nakrájíme.
Naleznete jí v našich obchodech Colonial Coloseum na Koruně, Kladně a Lukách.