Linda Vlásková
naše cukrářka s nejsladším úsměvem…

Sladkým žije od rána do večera. Doslova. Je cukrářkou a cokoliv sladkého ochutnáte v síti restaurací Coloseum, určitě je to její rukopis. Linda Vlasáková je už sedmým rokem šéfcukrářkou v síti restaurací Coloseum. Připravuje ddezerty, kontroluje jejich kvalitu, zaučuje a kontroluje kuchaře – cukráře.

Kde se zrodila vaše láska ke sladkému?

Ve dvanácti jsem k narozeninám dostala kuchařku Kačera Donalda, která byla určená pro děti a koncipována tak, aby zvládly zákusky. Podle knížky jsem mámě připravovala svačinky a další dobroty. Na konci základní školy mi maminka řekla, že je důležité mít nejprve obor a pak teprve studium. Ráda jsem pekla, proto máma vybrala obor cukrářka na škole v pražském Bráníku. A proto se ze mne brzy stala cukrářka. Posléze jsem si udělala maturitu a na VŠ dokončila bakalářské studium v oboru učitelství praktického vyučování. Jednou bych totiž chtěla učit mladé cukráře

Litovala jste někdy, že jste poslechla maminku?

Hned zkraje jsme měli týdenní praxi a mně dali loupat bednu jablek na záviny. Když jsem oloupala a nakrájela jablka, oddechla jsem si, ale oni mi dali další bednu. Bylo mi do breku a chtěla jsem utéct. Naštěstí se to neopakovalo.

Kam jste zamířila po vyučení?

Brigádničila jsem v Tančícím domě. Po škole jsem pět let pracovala v Obecním domě, čtyři roky v restauraci Terasa u Zlaté studně. V Obecním domě to bylo spíše velkovýrobna, ale hodně jsem se tam naučila. V Terase jsem si dezerty už sama vymyslela, vyrobila, načančala a vydala. To byla skvělá cukrařina od začátku do konce.

Vy a Coloseum? Popište svoji roli.

Jsem hlavní cukrářka. Obcházím všechna Colosea, spoluvytvářím jídelní lístek, kontroluji výrobu dezertů na jednotlivých provozovnách. Zaučuji nové zaměstnance. Všechny sladkosti vyrábíme u nás, my sladké nedovážíme. A sleduji a kontroluji kvalitu všeho, co vyrobíme.

V Čimicích, v prostorách Coloseum Catering, máte svojí cukrářskou výrobnu.

Tam vznikají dezerty, které by bez centrální výroby nechutnaly na restauracích stejně – třeba dříve Macaronky, teď Brownies. Zatímco Tiramisú si vyrábí každý provoz sám.. A k tomu tam peču dorty na narozeninové dětské party, oslavy a svatby konající se v Coloseu.

Které suroviny máte oblíbené?

Maliny a jahody, čokoládu, mascarpone, tvaroh.

Sladké máte kolem sebe celý den. Co vám říká maso?

V podstatě s ním nemám problém. Ze sladkého mám opravdu ráda jen čokoládu.
 Mrzí mne, že kvůli alergii nemohu jíst ryby.

Máte cukrářský sen? Třeba si otevřít vlastní cukrárnu?

Každý mi to říká, proč si neotevřu svoji cukrárnu. Mně se ta myšlenka samozřejmě líbí, jenže já jsem hrozný srab. Já se bojím zaměstnanců. Že by nedělali tak, jak si představuju. A tak nějak se obávám toho, že bych tam musela trávit skoro všechen čas a toho se vážně bojím. Takže uvidíme, třeba jednou nastane čas, ale zatím jsem spokojená v Coloseu.

Váš manžel je šéfkuchařem v Hotelu Questenberk na Pohořelci. Je také členem Národního týmu cukrářů a kuchařů. Co spojit síly, představte si to: malá útulná kavárnička, manžel sedí hned u vchodu na židli, popíjí kafíčko, vy roznášíte dobroty a kávičku. Jste spokojená a usmíváte se.

Já bych tam asi seděla s ním. Kmitat by musel asi někdo jiný. Ta představa je dobrá. Anebo třeba s manželem bychom mohli mít penzion a já bych pekla vánočku. Ale kolem by musel být ruch. Já totiž nemám ráda samotu a klid. Musím mít kolem lidi. A kamarádky. Ten lidský ruch mne prostě baví. A když se k tomu přidá sladká tečka, co bych si mohla více přát?
 

Když budeme mít štěstí potkáte naší Lindu v některé z našich restaurací nebo také v Pekárně na Myslbeku.
 

Linda Vlásková
Linda Vlásková

Linda Vlásková
Narodila se v Praze. Po ZŠ nastoupila na SOU v Bráníce obor cukrář – cukrářka. Linda není standardním typem cukrářky, jak si je mnozí z nás představujeme. Je to energická, krásná a štíhlá žena. Po vyučení na cukrářku pokračovala studiem Potravinářské průmyslové školy, kde úspěšně odmaturovala. Na České zemědělské vysoké škole v Suchdole dosáhla Bc. titulu obor Učitelství praktického vyučování. Ten si ještě doplnila vystudováním pedagogického minima a složením zkoušek.

I praxi má velmi prestižní:

  • Tančící dům „La Perla de Prague“
  • Obecní dům „Francouzská restaurace“ i „Plzeňská restaurace“
  • „Terasa U Zlaté studně“

V létech 2001 – 2003 a 2003 – 2006 vyhrála 2x titul Cukrářka roku (uděluje se vždy na dva roky).

Bleskový kvíz pro naši Lindu:

Sukně nebo džíny?
Džíny.

Pivo nebo víno?
Víno.

Dovolená u moře nebo na horách?
Hory i moře - oboje mám ráda a převážně v létě jezdíme na obě místa.

Dovolená vleže nebo s batohem na zádech?
Spíš s batohem.

K snídani vajíčka nebo chleba s marmeládou?
Chleba s marmeládou.

Mám půl dne volna, co s tím udělám?
Děti a cvičení.

Co na sobě nemám ráda?
Nohy.

Horor nebo román?
Román.